2024-01-29 12:00история

ИСТОРИЯТА ЗАД ЗВУКОВИЯ ДИЗАЙН С ЖАН-МИШЕЛ ЖАР: ФИЛМЪТ

Jean-Michel Jarre

Артист, композитор и автор на песни, пионер в електронната музика и любител на технологиите, Жан-Мишел Жар работи съвместно с Renault за разработване на най-доброто възможно звуково изживяване в автомобила за новите превозни средства на марката. Един от първите му проекти е създаването – съвместно с Ircam и екипите по звуков дизайн на Групата, на два типа звук за електрическите и хибридните модели на Renault: VSP (Vehicle Sound for Pedestrians), предупредителен външен сигнал при ниска скорост, предназначен за пешеходците, и звуков поздрав при влизане в автомобила.

Документалният филм „Историята зад звуковия дизайн“ надниква зад кулисите на свършената работа и показва приноса на Жан-Мишел Жар като артист и инженер. Филмът хвърля светлина върху невероятно човешко приключение и обяснява многото аспекти, свързани със звуковия дизайн – от първия замисъл до представянето на тези звуци със Scenic E-Tech electric на Международното автомобилно изложение в Мюнхен през 2023 г.

Историята зад звуковия дизайн с Жан-Мишел Жар: филмът

Звукът на двигателя, на индикаторите, на звуковите нотификации на екрана или дори аудио възпроизвеждането в кокпита - вече няколко десетилетия Renault интегрира ограниченията на звуковия дизайн в разработването на своите автомобили. Това е логично за марка, която вярва, че технологичните иновации трябва да имат „добавена човешка стойност“. Подход, който служи на клиентите и обществото.

„Вече повече от 30 години Renault е отдадена на идеята да прави „автомобили за живота“. В нашите гени е заложено да се грижим за клиентите и да им създаваме най-добрата звукова среда.“

Фабрис Камболив, Главен изпълнителен директор на Renault

Да се обградиш с най-доброто

Темата за звуковия дизайн намира ново поле за приложение с появата на първите електрически автомобили. При отсъствието на шум от двигателя как да се „изобрети“ този шум? През 2010 г. – с концептуалния автомобил DeZir, Renault предлага „VSP звук“ (съкращение от Vehicle Sound for Pedestrians, предупредителен външен сигнал при ниска скорост, предназначен за пешеходците), който скоро се изявява на улицата със ZOE.

Създаването на този звук, както и на всички останали като звуков поздрав при влизане в автомобила, крие големи предизвикателства за марка като Renault: звуковият дизайн се поставя в услуга на безопасността и екологията на звука за по-хармоничен живот в града, но също така предлага топло и човешко изживяване на борда в духа на марката. Технологията хуманизира връзката между водача и превозното средство.

За да постигнат това, екипите по звуков дизайн на Renault работят дългосрочно с партньори като Ircam (Институт за изследвания и акустична/музикална координация, Париж) и композитора Андреа Чера. Списък, който отскоро включва и Жан-Мишел Жар.

Завладяващо аудио изживяване

Целта на Жар е да помогне на Renault да разработи възможно най-доброто аудио изживяване на борда на новите автомобили, изцяло електрически или хибридни. Завладяващо, въздействащо върху сетивата и изключително качествено изживяване, за да ви накара да се чувствате сякаш сте в своята всекидневна. Например чрез разработване на музикална среда, предлагана от мултимедийната система, включваща „подкаст“ режим, предназначен за този тип източник. Идеята е също така да се създаде – чрез нов VSP звук и нова приветстваща поредица, емпатичен звуков подпис, който изразява най-вече мобилност вместо скорост и мощност.

Тази среща между света на звука на Жан-Мишел Жар и света на електрическите автомобили на Renault е възможност за марката да утвърди своята идентичност в нова сфера, която досега е била малко изследвана и използвана.


за Renault

Renault, историческа марка за мобилност и пионер в областта на електромобилността в Европа, винаги е разработвала иновативни автомобили. Чрез стратегическия план „Renaulution“ Renault предприема амбициозна трансформация, генерираща стойност, преминавайки към по-конкурентна, балансирана и електрифицирана гама. Амбицията на марката е да олицетворява модерността и иновациите в технологиите, енергетиката и услугите за мобилност в автомобилната индустрия и извън нея.


контакти

Стефания Василева
ПР Мениджър
Стефания Василева

свързано съдържание