2022-02-03 14:00история

FOTA: АКТУАЛИЗАЦИИ ЛЕТЯТ ВЪВ ВЪЗДУХА

Автомобилите стават все по-сложни, интерактивни и свързани и вече могат да получават актуализации от разстояние. Революционна технология, която защитава стремежа на Renault да стане все по-технологична марка в автомобилния контекст. Сега всичко, от което се нуждаем, е докосване на мултимедийния сензорен екран и работата е свършена! Това не е магия, а само четири лесни букви: FOTA. Едуард, ръководител на проекта FOTA и FOTA специалист, разкрива тънкостите зад технологията, започнала при смартфоните и превръщаща се във все по-съществена характеристика в автомобилната индустрия.

Все по-голямата свързаност на автомобилите ги прави по-пъргави и интуитивни с всяко ново поколение. Подобно на смартфоните, операционната система, която управлява мултимедийния екран и арматурното табло, е оборудвана да получава редовни актуализации. Те включват корекции и подобрения за инфотеймънт системата, а понякога дори и съвсем нови функции. Software Republique, организация в Renault Group, която е специализирана в софтуерното инженерство, работи сериозно по този въпрос. В началото на 2020 г. тя представя проекта FOTA (Firmware-Over-The-Air), чрез който автомобилите на Renault Group могат да получават актуализации от разстояние.

ТЕХНОЛОГИЯТА FOTA ПОЗВОЛЯВА НА СОФТУЕРА НА БОРДА ДА ПОЛУЧАВА АКТУАЛИЗАЦИИ И КОРЕКЦИИ.

 

 

Едуард, ръководител на проекта FOTA

 

ПОВЕЧЕ СПОКОЙСТВИЕ...
Технологията FOTA е налична чрез мултимедийната система Renault EASY LINK за много модели от гамата на Renault (ZOE, Clio, Captur, Megane,...) и улеснява подобряването на бордовата операционна система чрез множество инсталации. Тя помага и да се поддържа безопасността на автомобила на възможно най-високо ниво. Но това не е всичко! С всичко реализирано от разстояние, собствениците на автомобили вече не са задължени да посещават сервиз за тази дейност. Това спестява много време и предоставя повече спокойствие. За производителя това означава, че повече автомобили ще получат актуализации, отколкото преди. Според Едуард „новата технология означава, че 85% до 90% от автомобилите ще разполагат с актуален софтуер, в сравнение с предишните нива от максимум 60% при нужда от посещение на сервиз“.

Друго предимство: технологията е изключително дискретна; всъщност в повечето случаи е напълно незабележима! Причината е, че FOTA е буквално „по въздуха“, чрез мобилната мрежа. Автомобилите автоматично изтеглят актуализации и когато са готови за активиране, „на мултимедийния екран се показва съобщение, когато водачът изключи двигателя на автомобила. Той трябва само да даде своето съгласие и актуализацията може да се извърши, докато вече не е в автомобила", обяснява Едуард.

 

…И БЕЗОПАСНОСТ!
Едуард добавя, че „един от основните аспекти на отдалечените актуализации е безопасността. Това е комуникационен канал, който трябва да бъде защитен, за да се избегне изтичане на данни” или дори намеса в превозното средство. Технологията FOTA за актуализиране на софтуера на автомобилите Renault отдава голямо значение на поверителността на собствениците. Той е напълно съвместим с Общия регламент относно защита на личните данни (GDPR). Това означава, че каквото и да се случи, данните, събрани от автомобила, винаги се пазят анонимни.

 

ПРЕДСТОЯЩИ НОВИ ФУНКЦИОНАЛНИСТИ
FOTA актуализациите обхващат широк спектър от приложения в автомобила. По отношение на мултимедийната система те могат да предоставят ново съдържание и допълнителни приложения или дори да подобрят навигационния интерфейс, като го направят по-лесен за употреба. Що се отнася до безопасността на автомобилите, те биха могли да помогнат за оптимизиране на ADAS системи и други функции, свързани с шофирането, като управление на волана и спирачките.

Понякога актуализациите служат и за подобряване на операционната система с нови функции. Такъв е случаят с управлението на дистанционно зареждане и услугата за планиране, която вече е налична за няколко модели от гамата на Renault (Captur, ZOE). Интерфейсът, помагащ да се намерят свободните близки станции за зареждане, е подобрен с опционални известия в началото и в края на цикъла на зареждане. По подобен начин технологията FOTA може да се използва и за функции като автоматично търсене на станции за зареждане на електромобили при дълги пътувания, персонализиране на режим MULTI-SENSE, регулиране на амбиентно осветление в автомобила, настройки за телефония, дистанционно отключване със смартфон и други нови WiFi функции.

След малко повече от година от лансирането си технологията FOTA постига огромен успех с един милион актуализации, обработени на повече от 700 000 автомобила.

 

ПО ПЪТЯ КЪМ „ПРОАКТИВЕН“ АВТОМОБИЛ?
Нови европейски разпоредби ще влязат в сила през 2024 г. Те ще изискват от производителите да направят тази най-нова технология надеждна. „Силата на Renault е, че вече сме подготвени за новия регламент“, каза Едуард.

Новият Megane E-TECH Electric ще демонстрира как технологията FOTA преминава към нов етап с нови допълнителни възможности за подобрения на борда. Приветствената последователност ще може да се промени с нови светлинни и звукови ефекти. Екранът OpenR и мултимедийната система OpenR Link също ще получават редовни актуализации, за да оптимизират начина си на работа. Актуализациите обхващат и системни компоненти от Google. Например Google Assistant ще получава FOTA актуализации, включително добавяне на нови езици или възможност за прилагане на филтри към резултатите от GPS търсене. Когато проучват възможности за зареждане в близост, водачите ще могат да използват гласови команди, за да филтрират резултатите до само станции за бързо зареждане или станции, които приемат определени методи на плащане.

Новият Megane E-TECH Electric ще получава актуализации за нови функции, било то за ADAS или системи на борда, през целия си жизнен цикъл. Един ден FOTA актуализациите може дори да помогнат за подобряване на живота на батерията. Ами ако крайният етап от развитието на технологията FOTA е появата на проактивни автомобили? Известни още като „модернизирани автомобили“, те биха могли да предложат нови функции или актуализации на клиентите въз основа на техните предпочитания. Тази възможност вече се обмислят в Renault Engineering.

 



за Renault

Renault, историческа марка за мобилност и пионер в областта на електромобилността в Европа, винаги е разработвала иновативни автомобили. Чрез стратегическия план „Renaulution“ Renault предприема амбициозна трансформация, генерираща стойност, преминавайки към по-конкурентна, балансирана и електрифицирана гама. Амбицията на марката е да олицетворява модерността и иновациите в технологиите, енергетиката и услугите за мобилност в автомобилната индустрия и извън нея.


контакти

Стефания Василева
ПР Мениджър
Стефания Василева