2023-05-16 08:05история

RAFALE, ГЛЪТКА СВЕЖ ВЪЗДУХ НА ВЪРХА НА ГАМАТА НА RENAULT

rafale

Renault обявява името на бъдещия си луксозен купе-кросоувър Rafale. За да се обясни този модел и неговото универсално впечатляващо присъствие и смел дизайн, е необходимо ясно и вълнуващо име с усещане за смелост – и Rafale привлича вниманието шумно и гордо. Но каква история и символика носи името „Rafale“ в Renault? Силвия, стратегически мениджър за наименуване на модели в отдела за глобален маркетинг на Renault, ни разказа повече за избора на име, преди появата на бъдещия модел.

В Renault имената често носят символично значение, усещане за история, а понякога двете едновременно. Такъв е случаят с „Rafale“ - име, което намеква за позабравено минало и с една дума обобщава позиционирането, имиджа и дизайна на бъдещия купе-кросоувър, което ще въплъти върха на гамата на Renault само след няколко седмици. Силвия ни разказва повече.

Малко хора са запознати, че името Rafale принадлежи на Renault и е част от историята на марката. Днес за първи път го използваме, за да именуваме автомобил.

Силвия, стратегически мениджър за наименуване на модели в отдела за глобален маркетинг на Renault

 

Известен псевдоним

Думата „Rafale“ има сериозна репутация; като име на известен френски боен самолет, то е изпълно с история на рекорди и напомня за най-престижните постижения на нацията в авиацията. Тази история започва с Луи Рено преди 89 години, но малцина знаят, че името „Rafale“ принадлежи на Renault от 1936 г.

В началото на 20 век Renault е пионер в създаването на бутални двигатели не само за автомобили, но и за влакове и дори самолети. Както обяснява Силвия, „допринасяйки за авиацията, Renault вече се стреми да отиде по-далеч и да надмине очакванията.“

Едноименният основател на компанията Луи Рено е запален по авиацията и осъществява придобиването на френския производител на самолети Caudron през 1933 г. След това той създава Caudron Renault и преименува всички самолети на Caudron, използвайки термини, свързани с вятъра: C460 става Rafale (френската дума за порив) през 1934 г., C500 става Simoun (симун - пустинен вятър), C640 става Typhon (тайфун) и C714 – Cyclone (циклон).

Първият Rafale в историята, Caudron Renault C460, е едноместен състезателен самолет. Той е проектиран да разбива рекорди и са произведени само няколко, което създава риск да остави самолета в забрава. Но стилистичната смелост на авангардната аеродинамика на самолета и неговите изключителни характеристики оставят своя отпечатък в историята на авиацията, превръщайки модела в легенда.

Силвия продължава: „Пионерският дух и стремежът на Renault да стигне по-далеч се споделят от известни авиатори като Мариз Басти и Елен Буше.“

Известната авиаторка Елен Буше подобрява редица рекорди за скорост в Rafale, включително рекорда за жени за разстояния над 1000 км, достигайки 445 км/ч на 11 август 1934 г.

И като намигване към историята, „Техноцентърът на Renault сега е базиран в Гиянкур – където са се намирали базата за обучение и пистите на летище Caudron Renault!“ усмихва се Силвия.

 

Спиращ дъха дизайн

Емблематичната форма на Caudron Renault Rafale е проектирана от Марсел Рифар. Гениалният авиоинженер проектира и автомобили за Renault, като Nervasport и Viva Grand Sport. Последният е изключителен луксозен модел, задвижван от 6-цилиндров редови двигател. В рекламите по онова време Хелен Буше възхвалява шофирането на Viva Grand Sport.

Авиацията и автомобилостроенето са пионерски дисциплини, които движат прогреса и иновациите. В съответствие със своето прочуто едноименно наследство, новото Renault Rafale се стреми към съвършенство чрез своя дизайн и аеродинамика. Неговата спираща дъха форма е проектирана да го открои като емблематичен и решително френски купе-кросоувър на върха на гамата на Renault.

„Името „Rafale“ веднага напомня за технология, производителност и усещане за смелост, както и за удоволствие от шофирането и пъргавина“, казва Силвия. „Това е смислено име, което се уповава на нашата история, като същевременно перфектно напомня за позиционирането на нашия бъдещ купе-кросоувър. Сигурна съм, че Rafale, заедно с другите модели в гамата на Renault, ще има обещаващо бъдеще.”

 

Глътка свеж въздух на върха на гамата

Новият Rafale ще представлява върха на гамата на Renault. За да илюстрира стратегията на марката в D сегмент, моделът се нуждае от впечатляващо име с въздействие и собствен уникален характер. И изборът на име „ Rafale“ не е случаен – той е логичен и смислен.

За мнозина самата дума веднага навява определени асоциации – подсъзнателно напомняйки за цяла вселена и по-специално за авиацията. „През 30-те години на миналия век Caudron Renault тества технологии в авиацията, които след това ще използват за разработване на бъдещи автомобили – както Формула 1 сега е източник на технологии за настоящите автомобили, обяснява Силвия.

На френски елегантно произнесената дума rafale е термин за природна сила и естествено напомня за образа на нещо, което се носи във въздуха. И както в авиацията, така и в автомобилостроенето, Rafale е свързан с аеродинамика и ефективност. „Rafale предизвиква вятъра, който изглежда е изваял аеродинамичното му купе. Думата намеква за рационализирания силует и силния характер на автомобила“, казва Силвия.

Не на последно място, тъй като rafale е френска дума, тя символизира френското чувство за съвършенство. Силвия заключва: „Подобно на Austral, името Rafale черпи от нашата ДНК, като ни напомня за нашите френски корени.“


теми: RAFALE

за Renault

Renault, историческа марка за мобилност и пионер в областта на електромобилността в Европа, винаги е разработвала иновативни автомобили. Чрез стратегическия план „Renaulution“ Renault предприема амбициозна трансформация, генерираща стойност, преминавайки към по-конкурентна, балансирана и електрифицирана гама. Амбицията на марката е да олицетворява модерността и иновациите в технологиите, енергетиката и услугите за мобилност в автомобилната индустрия и извън нея.


контакти

Стефания Василева
ПР Мениджър
Стефания Василева

свързано съдържание