2021-12-14 14:30прессъобщение

“НОВАТА ВЪЛНА” В МАРКЕТИНГ СТРАТЕГИЯТА НА RENAULT

Новите маркетинг стратегия и звучене имат за цел да представят на обществото преобразяването на Renault, обявено миналия януари чрез плана Renaulution, и те вече бележат положителни резултати. През 2021 г. марката печели 29 национални и международни маркетинг награди за новите си лого, идентичност на марката и кампании, които резонират силно със съвременното общество.

Тази година представлява повратна точка за Renault с навлизането на марката в нова ера и лансирането на нейна собствена „нова вълна“ с цел да внесе модерност в европейската автомобилна индустрия, като се превърне в марка за технологии, услуги и чиста енергия. Като част от тези глобални промени маркетинг отделът на Renault има задачата да помогне в отразяването на тези промени за марката във кампании и комуникации към обществото.

От самото начало „новата вълна“ в маркетинг стратегията на Renault е добре приета от клиентите и привържениците на марката, както и от национални и международни експерти. Renault се откроява в редица категории, като получава 29 награди, 65% от които международни.

 

RENAULT МАРКЕТИНГ ОТДЕЛ
На 1 януари 2021 г. Renault създава първия си централен глобален маркетинг отдел, за да насърчи креативността, да осигури по-последователен курс в рекламата и социалните медии и да повиши ефективността за създаване на по-висока стойност.

„Основната цел на централния глобален маркетинг отдел на Renault е да направи марката по-силна и обичана по целия свят.“ заявява Арно Белони, глобален маркетинг директор Renault. „За да постигнем това, само през 2021 г. създадохме и лансирахме 48 глобални 360° кампании, силно фокусирани върху настоящите социални тенденции и навици“.

През 2021 г. маркетинг отделът на Renault създава и лансира съдържание за повече от 40 глобални кампании, доставяйки материали, подходящи за пазарите на марката по целия свят.

 

НОВА ИДЕНТИЧНОСТ НА МАРКАТА
Според глобалния маркетинг директор на Renault Арно Белони преразглеждането на цялата визуална идентичност, лого и реклама на марката е една от първите стъпки в представянето на промените за марката. Новата идентичност на Renault, необходима, за да капсулира ерата „Nouvelle Vague“ и да визуализира новите ценности – модерност, технологии и свежестта на френската електропоп култура.

Първоначално планирано за януари 2022 г., лансирането на новия диамант на Renault е ускорено с 10 месеца, за да изпрати силно послание към клиентите и широката общественост. Деветата версия на емблематичното лого е представена за първи път при обявяването на стратегическия план Renaulution през януари 2021 г. и оттогава постепенно се разгръща във всички маркетингови активности и социални медии, грабвайки вниманието на всички.

През юли клубът на арт директорите във Франция връчва на новото Renault лого награда в категорията „motion design“, а през ноември диамантът получава TOP/COM Consumer златна награда за най-добро лого за 2021 г.

 

RENAULT КАМПАНИИ
Както формата, така и съдържанието на маркетинг активите на Renault се променя, трансформирайки лицето на компанията навсякъде. За своите кампании маркетинг отделът решава да използва и подчертава различни социални аспекти и навици, за да ги накара да резонират силно с крайния клиент. Тази стратегия очевидно се отплаща, тъй като телевизионните клипове на марката получават редица национални и международни награди.

Рекламата на новото Renault ZOE, The Chase, подчертава нарастващия тренд към електрическа мобилност на обществото, като същевременно хвърля светлина върху пазарните резултати на модела в Европа. Това е първата реклама с обновеното Renault лого и печели златната награда на наградите TOP/COM Grands Prix Consumer 2021.

Кампанията Renew се стреми да подчертае имиджа на Renault като марка, изпреварваща времето и в унисон с модерната потребителска тенденция за закупуване на употребявани и ремонтирани продукти. Тази идея, в съответствие с актуалния навик на обществото, печели на Renault общо четири награди – злато на TOP/COM Grand Prix Consumer 2021, сребро на Shots Awards 2021, както и две бронзови награди на London International Awards.

Кампанията на Renault Clio, The French Exchange, докосва сърцата на хората, подчертавайки, че моделът е истински спътник в живота, като същевременно улавя емблематичната личност на автомобила - истинска история на успеха и стълб на марката. Телевизионният клип печели бронзова награда от клубът на арт директорите във Франция и сребро на наградите Shot Awards 2021.

В същото време кампанията на Renault Care, The Feeling, включваща историческото Renault Fuego, подчертава опита, лидерството и отдадеността на марката следпродажбеното обслужване, което осигурява дълъг живот на автомобилите Renault. Маркетинг отделът залага на изключително актуална тема във времена, в които грижата за предмети и хора се завръща в топ списъка на съвременните фундаментални ценности. Клипът печели сребро на наградите Shots Awards 2021.

Не на последно място, марката създава Renault Electric Village в град във френските Пиренеи. В Апи, първото електрическо селище, всички семейства получават Renault ZOE, което да ги придружава в ежедневните им пътувания, включително до най-близкия супермаркет на 20 километра.

Начинът на Renault да насърчи нова социална тенденция за преминаване към електромобилност и да демонстрира, че по-устойчивото бъдеще е възможно навсякъде, дори извън градските райони, е признат от френски експерти с: три награди на Grand Prix du Brand Content; златни и бронзови награди от клубът на арт директорите във Франция; и бронз на Grand Prix Strategies de la Publicité.

В международен план с Renault Electric Village марката получава: два сребърни приза на наградите Clio; наградата „графитен молив“ на D&AD; бронз на наградите One Show; голямата награда, както и златни и бронзови награди на Cannes Lions; сребро на The Gerety Awards; както и три бронзови награди, една сребърна и една златна на London International Awards.за Renault

Renault, историческа марка за мобилност и пионер в областта на електромобилността в Европа, винаги е разработвала иновативни автомобили. Чрез стратегическия план „Renaulution“ Renault предприема амбициозна трансформация, генерираща стойност, преминавайки към по-конкурентна, балансирана и електрифицирана гама. Амбицията на марката е да олицетворява модерността и иновациите в технологиите, енергетиката и услугите за мобилност в автомобилната индустрия и извън нея.


контакти

Стефания Василева
ПР Мениджър
Стефания Василева