2022-07-05 07:00прессъобщение

RENAULT 5 DIAMANT, ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ДЕМОНСТРАЦИОНЕН МОДЕЛ, РАЗРАБОТЕН В ПАРТНЬОРСТВО С ПИЕР ГОНАЛОНС ЗА 50-ГОДИШНИНАТА

Renault си партнира с френския дизайнер Пиер Гоналонс, за да преобрази емблематичния модел. Резултатът от това съвместно начинание е Renault 5 Diamant, електрически демонстрационен автомобил, който преплита интериорния дизайн и автомобилния свят.

През 2022 г. се навършват 50 години от създаването на една от иконите на марката, Renault 5. Истински символ на поп-културата, повече от 5 милиона бройки от модела са продадени между 1972 и 1984 г.

Renault организира поредица от събития, активации и кампании в социалните мрежи по повод годишнината.

 

RENAULT X ПИЕР ГОНАЛОНС

Renault обявява своето ново сътрудничество с френския дизайнер Пиер Гоналонс. За да отпразнува 50-годишнината на своя емблематичен модел, марката решава да обедини усилията си с известен дизайнер, който е сред 100-те водещи творци на Architectural Digest и представител на френските изкуство и занаяти.

Сътрудничеството между Пиер Гоналонс и екипа на Renault, отговарящ за цветове и тапицерии, ражда демонстрационния автомобил Renault 5 Diamant. Електрически модел, улавящ визията на дизайнера за автомобила на бъдещето, съчетаваща отличителни черти на автомобилостроенето и интериорната декорация.

За мен е чест да бъда поканен от Renault да преобразя емблематичното Renault 5 за неговата 50-та годишнина. Марката ми даде свобода да проектирам своя мечтан автомобил. Моята визия е, че Renault 5 въплъщава поп, оптимистичен и категорично съвременен начин на живот. Това, което исках да направя с Renault 5 Diamant, беше да отдам почит на неговия революционен дизайн и в същото време да пренеса формите и цветовете от моята вселена в света на автомобилите. Пиер Гоналонс

 

RENAULT 5 DIAMANT

Вдъхновението на Пиер Гоналонс идва от декоративните изкуства и по-специално от фините бижута, които са видими в няколко деликатни и иновативни детайла.

Renault 5 Diamant е запазил незабавно разпознаваемия външен вид и безпогрешната форма на оригиналния „Суперавтомобил“, който слиза от производствените линии на Renault за първи път през 1972 г. Но промените отвъд познатия силует са много. Първият модерен щрих е под предния капак - 100% електрически двигател. Визуално дизайнът включва първокласни детайли, които се сливат в нов, изискан ефект, който подканя за поглед по-отблизо.

Креативната вселена на Пиер Гоналонс и неговия екип ги нареждат сред най-добрите занаятчии във Франция. Резултатът е новаторски, а детайлите са изпипани. За мен Renault 5 Diamant е емоционален трус повече от всичко друго: външните нюанси придават на колата наивен и в същото време изтънчен вид. Пиер обръща голямо внимание на детайлите. Той е изключително чувствителен към препратките и значението на всеки елемент. 

Франсоа Фарион, директор цветове и тапицерии Renault

В екстериора каросерията е семпла, за да изпъкват отличителните линии на Renault 5. Обичайните елементи са умишлено премахнати от тяхната среда, а техните форма и покритие са засилени. Предните и задните светлини изглеждат като скъпоценни камъни, а широките колела, наследени от версията Alpine, са по-гладки и имат слънце в центъра, символ, на който Пиер Гоналонс държи. Екстериорният цвят е комбинация от три слоя боя: златисти пигменти върху розова основа, покрити с матов лак, създаващ голямо разнообразие от ефекти, вариращи от златни щрихи на слънце до по-сини тонове на тъмно.

Интериорът е изключително семпъл. Възползвайки се от опита на Renault Design и занаятчиите, участващи в този проект, Пиер Гоналонс опростява автомобила, като запазва само няколко много специфични елементи. Дръжките на вратите, механизмите за управление на прозорците и лостът за смяна на скоростите се възползват от ясно изразени парижки нотки като позлатен месинг, неръждаеми и устойчиви на износване материали. Воланът е изработен от мрамор върху карбон и уникалната му форма не го прави по-малко удобен за водача. Дори ключът на автомобила е подложен на специална обработка. През цялото време се използва опитът на Renault, за да се гарантира, че автомобилът е напълно реалистичен и завладяващ и че функционалните елементи са безпрепятствени.

Renault 5 Diamant се възползва и от много технологии. Освен че е изцяло електрически, моделът се предлага със скенер за пръстови отпечатъци за отключване на вратите и като всички електрически автомобили разполага с трипозиционен лост за превключване на скоростите (предна, неутрална, задна). Три кръгли дигитални циферблата, които отдават почит на часовникарското изкуството, предоставят важната информация: скорост, заряд на батерията и час. Достъп до навигация и инфоразвлекателно съдържание водачът получава чрез своя смартфон, който се побира в специална стойка в средата на арматурното табло.

 

ФРЕНСКИТЕ ЗАНАЯТИ В НАЙ-ФИНОТО ИМ ИЗРАЖЕНИЕ

Renault 5 Diamant изглежда страхотно до най-малкия детайл. Изработен е от превъзходни материали, доставени от занаятчии, които са спечелили признание за своя ненадминат опит и отлична ръчна работа. Демонстационният автомобил се възползва от опита на Design et Solution, компания, специализирана в производството на необикновени автомобили и натоварена с разработването, сглобяването и довършителните работи.

Занаятчии, които често работят с Пиер Гоналонс, също обединяват своя опит в този проект. По-конкретно, воланът и отделението за съхранение са създадени от френския мрамор Grand Antique d’Aubert, рециклиран от Minéral Expertise и излят в тръби, за да стане по-лек и по-ковък; тъканта, покриваща седалките, е дело на производителя на текстил Métaphores; покритието от конски косъм на арматурното табло е направено от Le Crin, вековно предприятие, което тъче този материал на ръка; мохерният вълнен килим е направен от Pinton, един от последните занаятчии на гоблени във Франция, а позлатяването на довършителните щрихи на автомобила, включително монограма на предния капак, е направено от Bertin-Aubert, ателие в Париж, известно с прецизната си изработка.

 

ОНЛАЙН КАМПАНИЯ И ТЪРГ

След като обедини общности от ентусиасти във Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter и YouTube, както и в TikTok и Pinterest посредством новосъздадените си страници, Renault решава да се впусне в NFT вселената.

В рамките на проекта Renault и Пиер Гоналонс разработват голяма NFT колекция, вдъхновена от Renault 5 Diamant, която ще бъде представена през септември.

Renault 5 Diamant, заедно със своя NFT цифров близнак, ще бъде продаден на търг няколко седмици по-късно. Приходите от продажбата ще бъдат дарени на „Дай 5“, новия социален проект на марката за достигане до младите поколения чрез спорт и музика.за Renault

Renault, историческа марка за мобилност и пионер в областта на електромобилността в Европа, винаги е разработвала иновативни автомобили. Чрез стратегическия план „Renaulution“ Renault предприема амбициозна трансформация, генерираща стойност, преминавайки към по-конкурентна, балансирана и електрифицирана гама. Амбицията на марката е да олицетворява модерността и иновациите в технологиите, енергетиката и услугите за мобилност в автомобилната индустрия и извън нея.


контакти

Стефания Василева
ПР Мениджър
Стефания Василева